In het onderwijs maakt men zich al jaren zorgen over het ziekteverzuim. In vergelijking met andere bedrijfstakken is deze in het onderwijs het hoogst. Daarnaast is één op de acht leerkrachten van plan om een ander beroep te kiezen. Tel hier het lerarentekort bij op en we zien een rampzalige ontwikkeling, waar onze kinderen de dupe van zijn.

Betrokkenheid verhogen door goed leiderschap
Als directeur ad interim vind ik het belangrijk de betrokkenheid
5 reacties
Bevlogen leerkrachten kunnen hun krachten bundelen door met elkaar te spreken over de inhoud van goed onderwijs. Zij betrekken de leerlingen hierbij door hen te vragen wat ze nodig hebben om te ontwikkelen. De keuzes die de leerkrachten maken worden zo onderbouwd en de directie staat open voor de ideeen van de leerkrachten. Leerkrachten voelen zich gezien en gehoord door de open luisterhouding van collega’s en directie. Bij nieuwe ontwikkelingen, maar ook als het even niet zo lekker loopt. Een professionele cultuur zorgt voor een lerende school, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en ruimte laat aan de ander.
Leerkrachten moeten inderdaad het lef hebben om goede onderbouwde keuzes te maken. Dan kan de directie vol vertrouwen “afgerekend” worden en trots zijn op zijn/haar team. Het samen vieren van successen, het weten dat niet alles moet en de trotse uitstraling zorgen wellicht voor minder ziekteverzuim in de mooiste sector om in te werken; het onderwijs!
Heel mooi! Sluit aan bij initiatieven als http://www.heldenvoordeklas.nl
Wij proberen met Transvita die verbinding te zijn en te binden en te boeien. We gaan voor de shiny eyes!
http://Www.voordeklas.nl
@Jenneke: ik ben het helemaal met je eens dat de initiatieven van de leerkrachten zelf mogen komen. Dat betekent ook iets voor het leiderschap. Helaas kom ik ook nog veel leiders tegen die niet(s) los durven te laten en de ontwikkeling vooral in eigen hand willen houden.
Voor die leiders zou ik een cursus ‘jongleren’ aanbevelen. Als je veel ballen in de lucht wil houden, moet je de moed hebben om ze los te laten!
Deze zin spreekt me het meeste aan in je artikel: “Een verandering kan alleen maar van binnenuit komen. In het onderwijs wordt vaak gezegd dat het kind centraal moet staan. Maar natuurlijk draait het om de leerkracht.”
Ik ga iets doen voor deze beroepsgroep en heb daar andere professionals bij nodig. Daarom ben ik op zoek naar mensen die een product of dienst kunnen leveren waarmee leraren de werkdruk kunnen verlagen EN waarmee ze de kwaliteit van het onderwijs kunnen verhogen EN de die funfactor weer terug kan brengen in het onderwijs.
Aanmelden kan via een privé-bericht
Grappig dat juist die zin je het meest aanspreekt. Op dit moment is er een boeiende discussie gaande over het centraal staan van het kind. Juist omdat dit begrip lastig te definiëren is, ontlokt het discussie. De bevlogenheid van een leerkracht is essentieel voor goed onderwijs. Bij een bevlogen leerkracht draait het immers om het welzijn van een leerling!
In het najaar hoop ik een product op de markt te zetten, dat precies draait om wat jij ook zou willen bieden. Na de vakantie zal ik hierover contact met je opnemen.